Venų varikozė: mitybos patarimai
Kojų venų varikozės profilaktikai ir šios ligos progresavimo lėtinimui labai svarbi tinkama mityba. Pateikiame Jums mitybos patarimų, kurie bus naudingi ne tik norint išvengti ligos, bet ir lėtinant jos vystymąsi. Taigi – ką valgyti ir ko – ne?
Mažiau perdirbtų produktų, hidrintų riebalų, druskos ir cukraus
Vienas didžiausių sveikos veninės kraujotakos priešų – rafinuoti arba perdirbti maisto produktai, greitasis maistas, hidrinti riebalai, sintetiniai maisto priedai.
Vertėtų vengti keptų bulvyčių, mėsainių, traškios (riebaluose gruzdintos) vištienos, įvairių šaldytų ir šviežių pusgaminių, pavyzdžiui, koldūnų ir žuvies pirštelių. Šiuose produktuose gausu riebalų, baltų miltų, cukraus ir druskos. Be viso to, juose labai daug įvairių konservantų, skonio stipriklių, hidrintų riebalų, dirbtinių saldiklių. Juose yra ir kitokio pobūdžio sudėtinių dalių, kurios neabejotinai daro žalą sveikatai. Toks maistas ypatingai skatina įvairių uždegiminių reakcijų vystymąsi, „neša“ į organizmą kancerogenus ir išsekina gyvybines jo funkcijas. Negana to, tokie valgiai yra labai mažos maistinės vertės – gaunama daug kalorijų, tačiau tikrosios naudos praktiškai nėra. Kuo daugiau tokio maisto valgoma, tuo didesnė antsvorio ir nutukimo tikimybė. O papildomas kūno svoris – papildomas krūvis ir taip kenčiančioms bei besiplečiančioms venoms.
Daugiau skaidulinio maisto
Įrodyta, kad venų varikozės simptomus, pavyzdžiui, kojų skausmą, tinimą, nuovargį, sunkumą mažina skaidulos arba ląsteliena. Per dieną reikėtų suvartoti apie 30 – 40 gramų skaidulų. Įvairūs tyrimai rodo, kad daugiau skaidulų suvartojantys asmenys rečiau skundžiasi venų varikozės simptomais, antsvoriu ir nutukimu. Tad verta valgyti daugiau kviečių ir avižų sėlenų, pilno grūdo produktų, vaisių ir daržovių. Nežinote, kaip suvartoti daugiau skaidulų? Kasdien išgerkite po žaliąjį kokteilį su sėlenomis ir čija sėklomis – tai nuostabus ir skanus augalinės ląstelienos šaltinis. Tai puiki alternatyva perdirbtam ir greitajam maistui, apie kurį kalbėjome prieš tai.
Daugiau vitaminų A, E ir C
Normaliai venų būklei labai svarbūs vitaminai A, E ir C. Šie vitaminai saugo ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio, prisideda prie jų elastingumo ir struktūros palaikymo, saugo nuo pažeidimų ir greitina ląstelių regeneraciją. Vitaminas C ypatingai svarbus gaminant kolageną ir elastiną.
Daug vitamino A yra lašišoje ir kitose riebiose žuvyse, pieno produktuose (ypač svieste), jautienos ir menkės kepenyse, kiaušinio trynyje. Vitamino A randama ir augaliniuose šaltiniuose – morkose, pomidoruose, brokoliuose, špinatuose, apelsinuose, manguose, saldžiosiose bulvėse, moliūguose, pupelėse, žirneliuose.
Pagrindiniai riebaluose tirpaus vitamino E šaltiniai yra įvairūs produktai. Jo randama augaliniuose aliejuose, mielėse, avokaduose, įvairiose daržovėse ir grūduose. Jo taip pat randama riešutuose ir jų aliejuose (ypatingai daug jo migdoluose), ankštinėse daržovėse, pieno produktuose, kiaušinio trynyje, žuvyje ir žuvų taukuose, jautienos ir menkių kepenyse, įvairioje mėsoje (pavyzdžiui, avienoje).
Pagrindiniai vieno gamtoje stipriausių antioksidantų – vitamino C šaltiniai yra įvairūs vaisiai, uogos ir daržovės. Daug jo žaliose lapinėse daržovėse, kopūstuose, brokoliuose, pomidoruose, bulvėse, paprikose, apelsinuose, obuoliuose, braškėse, juoduosiuose serbentuose, vyšniose, erškėtuogėse, agrastuose ir kt. Vitamino C yra ir tokiuose gyvuliuose produktuose kaip pieno produktai, mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai. Vis dėlto svarbiausias vitamino C šaltinis yra augaliniai produktai.
Daugiau antioksidantinėmis savybėmis pasižyminčių flavonoidų
Vaisiuose ir daržovėse daug antioksidantiniu poveikiu pasižyminčių flavonoidų, kurie saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalo poveikio. Flavonoidai stiprina kraujagyslių sieneles, didina jų atsparumą, mažina smulkiųjų kraujagyslių pralaidumą. Dėl tokio poveikio slopinami uždegiminiai procesai, kojų skausmas ir tinimas. Augaliniai venotonikai paremti būtent flavonoidų poveikiu. Geriamuosiuose venotonikų preparatuose yra išgrynintos flavonoidų frakcijos, kuri labai palankiai veikia veninės kraujotakos sistemą ir padeda susigrąžinti lengvesnių kojų pojūtį. Didelės flavonoidų koncentracijos naudojamos ir hemorojaus profilaktikai bei gydymui.
Dar keletas naudingų patarimų
Venų ligomis jau sergantiems pacientams arba jų išvengti norintiems asmenims būtina gerti pakankamai vandens, vengti alkoholio ir kofeino. Rūkymas taip pat kenkia venoms, todėl šio žalingo įpročio geriausia tiesiog atsisakyti. Žinoma, vertėtų nepamiršti ir judėjimo naudos – jis padeda mažinti kraujo sąstovį apatinėse galūnėse.
Kojų sunkumą, nuovargį, skausmą ir tinimą veiksmingai malšina didelę heparino natrio druskos koncentraciją turintys geliai. Puikus pavyzdys – greitai ir lengvai įsigeriantis Lioton gelis. Jam būdingas labai malonus aromatas ir vėsinantis poveikis. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.